KAKO POTOVATI V ČASU KORONA VIRUSA (7 PRAKTIČNIH NASVETOV)

KAKO POTOVATI V ČASU KORONA VIRUSA (7 PRAKTIČNIH NASVETOV)

  • Post author:
  • Post category:Uncategorized
  • Post comments:0 Comments

Virus je naše možnosti potovanja kar čez noč obrnil na glavo. Vse, kar je bilo prej le “let ali dva stran”, je kar naenkrat postalo nedostopno. Kako to vpliva na potovanja v prihodnosti in kaj lahko storim v času, ko ne morem potovati? V prispevku sem pripravila 7 preprostih nasvetov, kako se pripraviti na prihajajoča potovanja in kako potovati v času korona virusa.

  1. Pripravite se na več različnih destinacij glede na predviden čas potovanja

Ustvarite si seznam destinacij kamor želite potovati glede na želje in način potovanja. Pri tem si je dobro pripraviti več možnosti in izbrati različne države, ki imajo glede na sezono oz. mesec najboljši čas obiska, saj pravzaprav ne vemo točno, kdaj bo »pravi čas« za pot.

Ko sestavljate seznam držav, ki jih hočete obiskati, seveda upoštevajte tveganje. Priporočam spremljanje Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), posodobitvam stanja korona virusa in preverite države, ki imajo najboljše preventivne ukrepe.

2. Obiščite manj oblegane destinacije.

Poskusite obiskati čim manj turistične destinacije. Kraje in mesta, kjer je manj gneče, naravo in nacionalne parke. Divje kampiranje bo zagotovo odlična opcija.

Ushguli (Gruzija) – Ena izmed najvišjih stalno naseljenih vasi v Evropi.

3. Ne planirajte preveč vnaprej.

Zakaj? Že res, da prva točka pravi, da je to priložnost, da se lahko pripravimo na več različnih destinacij, vendar pa je vseeno pametno počakati z nakupom letov, saj ne vemo, kaj se bo zgodilo in kako se bodo stvari odvijale čez nekaj mesecev. Poleti se stanje lahko izboljša, vendar pa to ne pomeni, da nas ne bo prizadel novi virusni val.

4. Za svoje potovanje izberite rezervacije, ki imajo možnost odpovedi.

Rezervirajte si nastavitev, katero je možno enostavno preklicati, da se izognete nepotrebnim stroškom odpovedi. Podrobno si preberite politiko odpovedi namestitve, leta, najema vozila… Morda je pametno razmisliti tudi o zavarovanju odpovedi potovanja. Morda je boljše poiskati najboljšo ponudbo in ne najnižjo ceno, ki se na koncu v primeru odpovedi lahko izkaže kot za dražjo.

5. Potujte na destinacije bližje svojemu domu.

Načrtujte krajše izlete, da se lažje vrnete domov, če je to potrebno. Morda je boljše organizirati več kratkih potovanj ali izletov, kot pa eno daljše potovanje. V primeru bolezni v začetku dolgega potovanja na zelo oddaljeni destinaciji je povratek težji in dražji, prav tako pa je tudi več izgubljenih dni. Potovanje v sosedje države je v tem času prav zagotovo dobra izbira, saj se je lažje vrniti domov z avtomobilom ali kratkim letom.

6. Dokler so meje zaprte, izkoristite čas za notranje potovanje.

Notranje potovanje je nekaj, za kaj nam navadno primanjkuje časa. Ali pa si ga preprosto ne vzamemo. To je odlična priložnost, da se poglobimo vase in prisluhnemo sami sebi.

Ne pozabi: Ni zunanjega potovanja, brez notranjega potovanja.

O tem govori tudi popotniški vodnik z naslovom »Moj sopotnik«, ki smo ga ekipa zapriseženih popotnikov ustvarjali v lanskem letu. Če te zanima več, pokukaj na to povezavo: https://popotniskonovinarstvo.si/moj-sopotnik/

Mnenje popotnika Toma Križnarja o vodniku Moj sopotnik.

7.  Ne hitite s prvimi dopusti.

Raje počakajte, da bo (bolj) varno. Preglejte svoje načrte potovanja in, če je seznam dovolj dolg (v kar sploh ne dvomim), boste prav zagotovo našli nekaj zase.

In seveda, ostanite zdravi. Se kmalu vidimo, na kakšnem potovanju.:)

Leave a Reply